Maratondebut som 50-åring – er det smart for helsa?

Kristin Grenan

Trening i veistøv – påvirker det prestasjoner og helse?

Artikkelforfatteren i godt driv i Nordmarkstravern 2019. Foto: Erik og Christian Fredrik Borg/Nordmarkstravern.

Så ble det påmelding til mitt første maraton. Det begynte med at gode venner på fest ble enige om å dra på tur, og hva er vel mer naturlig enn en helgetur til Valencia i desember 2022 – ikke for å gå på julemarked, men for å løpe maraton. Ingen turte å feige ute, så nå er alle påmeldt.

Hvordan trene smart?

Selv fyller jeg straks 50 år, og dette blir mitt første maraton. Jeg hadde ikke mer enn trykket “send” på påmeldingen før Marius Bakkens 100-dagers treningsprogram for maraton dukket opp i feeden min.

Jeg tok en titt, og hemmeligheten i programmet er å trene smart. Det vil si – ikke fylle på med masse like treningsøkter, men legge en smart plan for 100 dagers oppkjøringen til selve løpsdagen. Jeg skal nok følge oppskriften når tiden nærmer seg, men før det må jeg trene smart med tanke på egen helse.

E18 som treningskamerat

De som trener til maraton i Oslogryta løper Frognerstranda non-stop, midt i det verst trafikkerte av Oslo. Selv løper jeg kortere distanser og trener kortreist mellom Strand og Lysaker. Her –  langs Tour de Finance – er det for tiden heftige anleggsarbeider for ny E18 ut av Oslo, og støvføyka gir godt belegg på tennene når man ferdes i området. Hvor smart er det for helse og prestasjon å trene i slik luft fylt med svevestøv?

Svevestøv (PM2.5) fra offentlig målestasjon ved E18 Høvik kirke. Ikke akkurat ren fjelluft. Grenseverdier for lite/høyt/moderat nivå ut fra norske forurensningsklasser. Kilde datagrunnlag: https://luftkvalitet.nilu.no/historikk.
Airminer-sensoren i hagen på nedre Høvik. Foto: Privat.

Det er lite jeg kan gjøre for å redusere trafikk- og anleggsstøv, men jeg kan trene smartere ved å følge med på støvnivåene og legge treningen til perioder med mindre støv.

For egen del følger jeg med både på støvsensoren i min egen hage – og på sensoren som står hos en privatperson like ved anleggsplassen mellom Strand og Lysaker. De to sensorene måler både svevestøv og pollen lokalt. Når de viser lave nivåer tar jeg sjansen på at luften er frisk nok i treningssegmentet mitt.

Svevestøv E18 Høvik kirke og airminer-sensor nedre Høvik
Svevestøv (PM2.5) fra offentlig målestasjon ved E18 Høvik kirke og fra airminer-sensor satt opp i boligområde på nedre Høvik. Vi ser betydelig reduksjon i svevestøvnivåene i boligområdet et par hundre meter fra motorveien. Kilde datagrunnlag: https://luftkvalitet.nilu.no/historikk og Airmine.

Pollenallergi – hvordan spiller det inn?

Airmine-sensorer langs løperuta. Midt på dagen 13. januar i år er luftkvaliteten god.

Når det nærmer seg pollensesong så gir sensorene dobbel nytte – da kan jeg i tillegg tilpasse treningen til når pollentrykket er lavt. Sensorene gir meg god nytte som lokale målestasjoner – og jeg kan bedre passe på egen helse i hverdagen – enten jeg skal trene eller bare oppholde meg utendørs.

Andre løpere med tips rundt luftkvalitet, pollen og trening?

Hvorfor gå når man kan løpe? Foto: Privat.

Selv om jeg er registrert på Strava så er jeg middels interessert i appen, og så har jeg heller ikke mer enn 11 følgere. Likevel er det utrolig hyggelig med kudos når treningsøkten er gjort. Strava handler om segmenter og konkurranse, men tar så vidt jeg vet ikke hensyn til hvordan luften er der man konkurrerer.

Hva om luftkvalitet og pollentrykk ble registrert og analysert mot prestasjoner – kunne det gitt meg nyttige svar på hvordan luften påvirker treningseffekten og helsen min?

Hvis noen har erfaringer eller forslag til hva som er viktig for meg å følge med på rundt dette – så send meg gjerne en melding – jeg er veldig interessert!

For meg som 50-åring kommer helsa først – og jeg satser på at maratondebuten blir god med enkle grep gjennom året – som ikke sliter meg ut, men som ivaretar helsa. Og så skal jeg sette alle kluter til når det er 100 dager igjen til start. Det er heldigvis lenge til…

Red. anm.

Redaksjonen må få tilføye at Kristin ikke er ukjent med å løpe fort og trene mye. Hun er Airmine BILs suverent beste utøver innen utholdenhet og fart.

EN